Bernadette Speet

Fietsroute ontwerpster en schrijfster

‘’Best gaaf werk” – Bernadette Speet

Misschien heb je ze wel eens in de winkel zien liggen; fietsrouteboekjes. Vaak zijn ze gevuld met mooie foto’s en handige routes. Maar de boekjes van Bernadette Speet zijn bijzonder. Er wordt veel meer in verteld, van taallijstjes die je op weg helpen in het contact met de lokale bevolking tot aan een uitleg over de plaatselijke culturele gebruiken. Wat is er allemaal nodig om zo’n boek te maken? Bernadette weet er alles van. In opdracht van Global Cyclist fietst ze door Azië en ontwerpt ze de handige Fietshandboeken. Haar fietstochten dienen als basis voor de reizen van anderen. Best gaaf werk dus.

Kan iedereen het worden?
Voor avontuurlijke fietsers klinkt Bernadettes werk als een droom: de wereld rondfietsen en er ook nog eens geld mee verdienen. Het klinkt makkelijker dan het is. Bernadette heeft namelijk veertig jaar ervaring met korte en lange fietstochten in het buitenland. Ze is dus zeker geen beginneling. Door haar publicaties van eerdere fietsreisgidsen van Laos en Cambodja en haar perfectionisme wordt elk boekje een aanrader voor iedere fietsreiziger.

Met de paplepel ingegoten
Bernadette groeide op in een groot gezin in een klein dorp. Geld voor de bus was er niet. Dus fietste ze in haar jeugd dagelijks tien kilometer naar school, heen en terug. In tegenstelling tot veel leeftijdsgenoten vond Bernadette dit heerlijk. Ze maakte van fietsen haar passie, of zoals ze zelf zegt: “Op de fiets is de wereld van mij. Ik kan écht genieten van alles wat ik tegenkom. ’s Ochtends bijvoorbeeld wanneer het nog mistig is, de puurheid van de natuur”

Fietsen werd bijna een verslaving. In de jaren zeventig maakte ze haar eerste fietstocht door Nederland door gebruik te maken van jeugdherbergen. Destijds nog op een fiets zonder versnellingen, moet je voorstellen hoe zwaar dat was. Na een fietstocht op een opoefiets in de Ardennen kocht ze dan toch een tweedehandsfiets met vijf versnellingen. Dat maakte het fietsen een stuk makkelijker.

Bernadettes missie
In 2015 kwam Bernadette in contact met Global Cyclist . Global Cyclist specialiseert zich in unieke wereldwijde fietsreizen en had haar hulp nodig. Samen kwamen ze tot een overeenkomst. In haar eigen bedrijfje Escaper Travels bedenkt, fietst en beschrijft Bernadette nu voor Global Cyclist fietstochten door Azië voor andere fietsliefhebbers. Enkele fietsroutes zijn al klaar en worden door anderen gereden zoals in Iran en zuid Vietnam.

Met de informatie die ze tijdens haar reizen verzamelt biedt ze mensen handvatten in landen, die voor hen onbekend zijn. Bijvoorbeeld bij het regelen van een slaapplek, bij het vinden van een goede fietsenmaker. Welke plekken moet men echt gezien hebben? En hoe communiceer je met de lokale bevolking wanneer niemand de Engelse taal spreekt? Op dit soort vragen vindt Bernadette de antwoorden.

Is een fietsvakantie in een ver buitenland wel veilig?
‘’De lokale bevolking is vaak oprecht geïnteresseerd in je. Zolang je hen en hun gebruiken respecteert is er niks aan de hand. De fiets vormt al snel een leuk gespreksonderwerp. Dat ik solo fiets maakt de mensen extra nieuwsgierig’’. Volgens Bernadette maken de mensen die ze onderweg ontmoet haar reizen juist bijzonder. Ze hecht veel waarde aan al die ontmoetingen en zal ze niet licht vergeten.

Ze herinnert zich een leuke gebeurtenis op haar laatste reis door Vietnam. “Ik verbleef in een dorpshotelletje. Ik had me geïnstalleerd en was uitgehongerd. Als vegetariër wist ik dat er meestal wel een vegetarisch eethuisje moest zijn. Uit navraag bij de eigenaresse bleek echter dat er in het hele dorpje geen vegetarische eetgelegenheid te vinden was. Ik ben naar de markt gegaan om ingrediënten te kopen om zelf een pastasoepje te maken. Het pruttelde al toen er op de deur van de hotelkamer werd geklopt. Het was de eigenaresse van het hotel met een pakje instant groente-mie, een metalen kom, lepel en stokjes en een thermoskan met heet water. Een lief en spontaan gebaar dat me echt ontroerde. De volgende ochtend kreeg ik zelfs nog korting op de kamer. Dit soort kleine dingen blijven me bij. De mensen maken mijn reizen.’’

Alles vastleggen
Tijdens haar fietstochten spreekt Bernadette memo’s in. Hierin beschrijft ze alle noodzakelijke informatie die ze onderweg tegenkomt. Eenmaal thuis beluistert ze haar opnamen, die vaak enkele uren lang zijn, schrijft ze uit en controleert de gps-data. Het uiteindelijke resultaat laat zich zien in etappebeschrijvingen met duidelijke teksten, symbolen, plattegrondjes en kaarten. Samen met het ABC krijgt alles vorm in het Fietshandboek.

Dit Fietshandboek is een nuttig hulpmiddel voor wie per fiets op reis wil. Het vertelt bijvoorbeeld waar je kunt slapen, waar onderweg eethuisjes zijn of winkels en of er leuke dingen zijn te bezichtigen maar natuurlijk vooral de exacte beschrijving van de route met de afstanden. Het Fietshandboek bespaart vakantiefietsers veel tijd en uitzoekwerk, het geeft hen meer zekerheid. Men vertrouwt op de informatie en dus op Bernadette. Hierdoor heeft ze een grote verantwoordelijkheid.

Zowel het maken van de fietstochten als het ontwerpen en produceren van de Fietshandboeken kost heel veel tijd. Het moet perfect zijn. Bernadette wil dat de lezers een prachtig mooie en zorgeloze fietstocht maken met hun eigen unieke belevingen. Dit vergt tijd en toewijding. Ze is dan ook perfectionistisch. Maar wanneer de fietser tevreden is zijn dat alle inspanningen ruimschoots waard.

Contact

logo-sto Trees for All VvKR Europeesche Verzekeringen