• Prijs vanaf: € 612
 • Niveau: Portugal: Minho en Porto, groen Portugal: van de bergen tot aan de zee
 • Fietsdagen: 6 dagen
 • Langste dagafstand: 53 km
 • Per dag ca.: 40 km
 • Totale fietsafstand: 241 km
Portugal: Minho en Porto, groen Portugal: van de bergen tot aan de zee
Portugal: Minho en Porto, groen Portugal: van de bergen tot aan de zee
8-daagse individueel verzorgde fietsreis Minho en Porto

Tijdens het fietsen van de Alto Minho route ervaar je een bijna surrealische verandering van de omgeving. De tour start hoog in de bergen om vervolgens af te dalen richting de breed uitgestrekte Atlantische Oceaan met uitzichten tot ver over de zee. Deze regio is ook gezegend met de aanwezigheid van drie rivieren; de Minho, de Lima en de Douro. Ieder van deze rivieren zullen je elk op een deel van deze fietsroute begeleiden. Portugal is een trots land, trots op zijn maritieme geschiedenis en de overblijfselen van de verstingswerken. Het is ook een land met hele fijne en streek specifieke keukens. Zo vind je langs de kust een rijkdom aan vis en zeevruchten gerechten, waar je het beste van kan genieten met een glas Vinho Verde. Maak gebruik van de gelegenheid om de lokale bevolking te ontmoeten; de vissers en hun vrouwen, boeren, de vriendelijke dame bij de lokale winkel. Luister naar de met passie doordrenkte verhalen van de eigenaren van de accommodaties. Fiets rond de oude Romeinse brug bij Ponte de Lima, beroemd om haar schoonheid en die van groot belang was voor de middeleeuwse pelgrims, op hun weg naar naar Santiago de Compostela. Kortom, kom en geniet van het fietsen door het meest authentieke noordelijke deel van Portugal.

 

Prijs vanaf

€ 612

Let op

Prijs vanaf is EXCLUSIEF vliegreis

Dit fiets arrangement is boekbaar voor 2018.

De route

Dag 1: Aankomst in Castro Laboreiro

Transfer met de auto van de luchthaven van Porto naar Castro Laboreiro, in het hart van het Gerês nationaal park. Rijdend door de uitgestrekte wijngaarden op heivels en bergen, kom je langs kleine dorpjes. Hier in dit rustige landschap kun je lekker ontspannen. In het Serra de Laboreiro gebergte breng je de eerste nacht door. Castro Laboreiro bereik je nadat je langzaam omhoog bent geklommen door een bos met dennenbomen. Dit kleine pittoreske dorpje heeft prachtige wind- en watermolens en slechts 1 oude winkel in het centrum, alwaar zich het dorpsleven afspeelt. Er is hier eventueel de mogelijkheid om wat spulletjes te kopen. De accommodatie is een grote oude boerderij met uitstekende faciliteiten.

Dag 2 deel 1: Moncão

De eerste fase van je fietsvakantie is uitzonderlijk mooi, een aangename afdaling langs de Spaanse grens; een landschap doorspekt van granieten rotsformaties. ontsluitingen en bomen door de noordelijke regionen van het Gerês nationaal park en in de omgeving van het Serra de Peneda gebergte. De 72.000 hectare van het natuurpark van Gerês is een van de laatste natuurlijke schuilplaatsen van wolven en de gouden arend. Je moet ook niet raar staan te kijken als je ineens oog in oog komt te staan met een hert of everzwijn. De tocht vervolgt zich door rustige en stille dorpjes waar altijd wel een behulpzame inwoner is die je daar waar nodig de weg kan wijzen. Fascinerend zijn de gemeenschappelijke ovens waar de dorpelingen zich verzamelen om hun brood te bakken, hiervan zijn er een aantal nog steeds in gebruik. Bijzonder indrukwekkend zijn de traditionele espigeiros, traditionele granieten opslagplaatsen waar maïs of graan bewaard werd. Als je dan vervolgens in Moncão aankomt, de vestingstad aan de Minho rivier zal je begrijpen waarom de Portugezen zo trots zijn op het feit dat het de Spanjaarden nooit in staat zijn geweest om dit van hen te veroveren.

Dag 3 deel 2: Caminha

Vandaag fiets je naar het Oosten, langs de Minho rivier naar de Atlantische Oceaan, door het wijnbouwgebied Vinho Verde, waar de wijnboeren de beroemde droge frisse witte wijn produceren. Geniet van het stijlvolle Brejoeira Paleis (het is te bezoeken: zeer de moeite waard!!) wat tot op heden nog steeds word bewoond door de familie die een topkwaliteit Vinho Verde (Alvarinho) wijn produceren. Hier kun je een fles te kopen voor het diner vanavond. Verder op de route fiets je langs de overblijfselen van de gevechten/oorlog tussen Portugal en Spanje, met name het indrukwekkende 17e eeuwse bolwerk op Valenca en het fort van Vila Nova de Cerveira. Deze avond verblijf je in Caminha, een elegante stad, strategisch gelegen aan de monding van de Minho rivier waarvan de geschiedenis teruggaat tot aan de pre-Romeinse tijd.

Dag 4 deel 3: Ponte de Lima

Het fietsen langs de Atlantische Oceaan is een buitengewone ervaring, net als de vissersdorpjes die je passeert, zij lijken de afgelopen eeuwen te hebben stilgestaan in de tijd. Aangekomen in Viana do Castelo maakt de stilte en rust al snel plaats voor de gezellige drukte behorend bij deze bruisende stad die gesitueerd is aan de monding van de Lima rivier. In de Romeinse tijd was dit de belangrijkste haven voor het noorden van Iberia, Viana's indrukwekkende geschiedens omvat die van de handelaren die de schepen voorzagen van voldoende proviant voordat zij in de 16e eeuw wegvoeren op ontdekkingsreis, later werden hier ook de schepen gebouwd waarmee er naar New Foundland gevaren werd om daar kabeljauw te vangen. Met hun rijkdom bouwden deze handelaren de vele statige herenhuizen waarvan de architectonische schoonheid een kenmerk is voor deze stad. Een absolute bezienswaardigheid is de 19e eeuwse Bijzantijnse Santa Lucia kerk op de heuvel met uitzicht op de stad. Het vereist enig klimwerk, maar het is de beloning meer dan waard, een adembenemend uitzicht.

Hier vandaan fiets je het binnenland weer in, de Lima rivier volgend totdat je aankomt in Ponte de Lima. Dit is het oudste dorp van Portugal, beroemd om zijn prachtige Romeinse 24-boogs brug en ook een heel belangrijk passeerstation voor de middeleeuwse pelgims toen zij van Porto naar Santiago de Compostela trokken. Nadat je gearriveerd bent bij de accomodatie, dit is in een klein wijkje buiten de stad, is het zeer verleidelijk om te stoppen en te gaan genieten van de pittoreske omgeving. Toch raden wij aan om eerst even de benen te strekken en een wandeling te maken door deze charmante stad. Bij terugkomst staat de gastheer al op zijn landgoed waar hij een fantastisch diner zal serveren dat zal worden begeleid door een proeverij van zijn beste wijnen. De volgende ochtend is er de mogelijkheid om het ontbijt te veraangenamen met heerlijke honing gemaakt door de bijen van het landgoed.

Dag 5 deel 4: Barcelos

Of je religieus bent of niet, als je de Portugese route naar Santiago de Compostela volgt zal dit een ongetwijfeld heel speciale ervaring zijn. Onder andere doordat er op deze zelfde route vele pelgims al eeuwen over deze paden gelopen hebben met zoveel ijver en toewijding. Het is een aangename, niet ingewikkelde fietstocht door de maisvelden en wijngaarden naar de stad Barcelos aan de Cavado rivier. Dit is het centrum van de aardewerk industrie en is ook van belangrijke religieuze waarde. Je moet zeker van de mogelijkheid gebruik maken om de indrukwekkende13e eeuwse kerk te bezichtigen. Elk uur hoor je het klokkenspel van de vele parochies waarom de stad bekend staat.

Dag 6 deel 5: Vilado Conde

Vandaag fiets je terug naar de Atlantische kust, een vooruitzicht waar je zeker naar uit zal kijken. Het is een 35 kilometer lange tocht, waardoor er voldoende tijd is om te genieten van een heerlijke lunch op de Portugese manier: een ontspannen, meerdere gangen menu waardoor je nogmaals zal ervaren waarom de Portugezen zo trots zijn op hun authentieke Portugese keuken. Vila do Conde is beroemd om zijn rijke verleden in de scheepsbouw, dit is goed zichtbaar door de aanwezigheid van het replica schip dat is gebruikt tijdens de ontdekkingsreizen en die hier ooit gebouwd werden. In het centrum van de stad zie je overal nog de gracieuze landhuizen en kleine paleizen. Het belang van de vissershaven is ook overal zichtbaar. Deze avond ga je genieten van een heerlijk diner met vis en zeevruchten in de stad en daarna kan er worden afgesloten met een ontspannen wandeling langs het strand voor het slapen gaan.

Dag 7 deel 6: Porto

Deze laatste fase van de fietsvakantie leid je over rustige fietspaden langs de kust, door een zeevogelreservaat, langs de duinen en door vissersdorpjes. Het is opmerkelijk om te zien hoe hard deze vissersmannen (en hun vrouwen) werken en toch altijd zo vrolijk blijven. Je nadert nu Porto en al snel rijd je de stad in langs de monding van de Douro rivier. Deze stad beroemd om zijn Port verleden en heden, wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Europa. Porto is Unesco Werelderfgoed, het historische centrum beschikt over meer dan 1500 erkende monumenten. Als je zo langs de Douro rivier fietst kan je niet anders dan je bewust worden van alle mooie dingen die deze stad en zijn regio je te bieden hebben. Het ademt rust, geeft vrede van de ziel en is een liefde voor het leven.

Dag 8: Terugreis

Transfer naar de luchthaven van Porto

Omschrijving

Hoogtepunten

 • Peneda-Gerês nationaal park met daarin unieke diersoorten zoals de Iberische wolf.
 • Overnachten bij traditionele landgoederen en statige boerderijen.
 • Bergdorpjes met de nog authetieke tradities.
 • Vestingssteden met indrukwekkende historische centra.
 • Frisse en aromatische Vinho Verde wijn en uitgestrekte wijngaarden.
 • Vissersdorpjes, die lijken te hebben stil gestaan in de tijd, met de daarbij behorende tradities.
 • Wijn en culinaire ervaringen bijgewoond door de gastvrije landgoede eigenaren.
 • Onvovertroffen vis en schelpdieren, dagelijks gevangen in de Atlantische Oceaan.
 • Barcelos en zijn markt. In het centrum vind je een van de belangrijkste handwerk en hand geschilderd aardewerk tradities.
 • Fietsend langs de kustlijn met zijn gouden stranden.
 • Porto, uitgeroepen tot beste Europese bestemming in zowel 2012 als 2014, geroemd om zijn Port.

Toelichting prijs

Prijzen (2018):

Voor- en naseizoen: 1 maart tot 30 april en 1 oktober tot 30 november
(eerste dag dient een zondag te zijn, of toeslag bij aanvang andere dag)

Prijs (2 tot 5 personen)* € 762 p.p.
Prijs (6 tot 10 personen) € 636 p.p.

Hoogseizoen:  1 mei tot 30 september
(eerste dag dient een zondag te zijn, of toeslag bij aanvang andere dag)

Prijs (2 tot 5 personen)* € 804 p.p.
Prijs (6 tot 10 personen) € 678 p.p.

Inclusief:

 • Opstellen van het programma
 • Accommodaties: 7 nachten in B&B, standaard dubbele kamer
 • Dagelijkse bagage transfer
 • Porto luchthaven transfer naar de start en aan het eind van de punten in het programma met een auto, busje of minibus
 • Per persoon: hybride fiets, bagagedrager, achterfietstas, tasje voor aan het fietsstuur (1 per 2 fietsen), slot (1 per 2 fietsen), helm.
 • Per groep/reservering: pre-paid telefoon (met € 10 tegoed), gereedschap setje, eerste hulp set, pomp en een reserve binnenband.
 • Per groep/reservering: 1 opgeladen GPS met daarop de route en een routeboekje met gedetailleerde informatie.
 • Fietsenstalling bij de accommodaties

Exclusief:

 • Boekingskosten € 20 per dossier
 • Bijdrage aan garantiefonds GGTO € 15 per boeking.(aanvraag loopt 1e week januari 2018)
 • Heen- en terugvlucht op Porto. Bij boekingen vanaf 2018 leveren we geen vluchten meer voor je, al mag je ons wel benaderen voor een algemeen advies.
 • Toeslag eenpersoons-kamer € 222 (voor- en naseizoen), of € 270 (hoogseizoen)
 • Toeslag van € 60 p.p. indien op een andere dag als zondag wordt aangevangen.
 • Een gids en een begeleidend voertuig (prijs op aanvraag)
 • Maaltijden, wijn en kook belevingen (optioneel)
 • E-bike toeslag € 90 (op basis van beschikbaarheid)
 • Porto city tax van € 2 p.p.p.n. (je betaald aan de receptie van het hotel)
 • Verzekering
 • Persoonlijke uitgiften

Optionele excursies:

 1. Wijn belevingen met daarin drie bezoeken en proeverijen: €15 per persoon.
  Inclusief: 2 Vinho Verde wijnproeverijen bij 2 wijnhuizen (in de Vinho Verde regio) op dag 2 en dag 4 en 1 Port proeverij op dag 7 bij een historische Port wijnkelder (in Porto)
 2. Speciaal Wijn en diner pakket met daarin 2 diners: €85 per persoon
  Inclusief: Dineren in een landelijke omgeving bij een wijnhuis, 3 gangen menu met wijn, Gastronomisch diner in Porto, 4 gangenmenu met 3 wijnen, of Fado diner & avond, 3 gangenmenu met wijn en een typische Fado muziek show.
 3. Picknick pakket: € 65 per persoon.
  Inclusief: 6 lichte lunchmaaltijden om op de fiets mee te nemen tijdens de fietstocht

P.S. Alle proeverijen en wijn en kookbelevingen zullen na de fietstocht plaatsvinden ;-)

*Alle bovenstaande prijzen zijn inclusief airport transfer kosten gebaseerd op een minimum van 4 of 5 personen. Echter, 2 of 3 personen betalen hetzelfde. Om dit te bereiken proberen we individuele reserveringen samen te krijgen op dezelfde dag van de week (zondag voor deze reis). Als een individuele reservering (2 of 3 personen) op een andere dag wenst te starten geldt er een toeslag van € 60 per persoon. 

 

Beste reisperiode

Maart tot november

Heenreis

Kies bij deze reis een vlucht naar Porto. Naast lijndiensten zijn er diverse charter maatschappijen die op Porto vliegen. Bij boekingen vanaf 2018 leveren we geen vluchten meer voor je, al mag je ons wel benaderen voor een algemeen advies.

In Porto aangekomen is de transfer met auto naar Castro Laboreiro, in het Gerês nationaal park. 

Terugreis

Op het eind van het arrangement zit er bij de boeking een transfer naar de luchthaven van Porto. Van Porto vlieg je terug naar Nederland.

Accommodaties

Je overnacht in traditionele landgoederen en statige boerderijen.

Eten

Het ontbijt bij de accommodaties is in bij de prijs inbegrepen.

Valuta en betaalmiddelen

Je kunt met euro's gedurende de hele reis betalen. Er zijn voldoende pinmogelijkheden. Daarnaast is het handig om een credit card mee te nemen.

Inentingen en gezondheid

Vaccinaties zijn niet nodig.

Andere reizen in dit land

Fietsvakantie Portugal

Andere reizen in dit concept

Individueel Verzorgd

boekdezereis offerteaanvragen belmeterug

Laatst bijgewerkt:

woensdag, 07 maart 2018
  VvKR