• Prijs vanaf: € 399
 • Niveau: Noord Spanje en Frankrijk: Fietsroute langs de Middellandse zee (2)
 • Fietsdagen: 13-15
 • Langste dagafstand: 92 km
 • Per dag ca.: 65 km
 • Totale fietsafstand: 850 km
View of the rooftops of Saint-Tropez from the Citadel CREDITS : 'Atout France/Robert Palomba
Noord Spanje en Frankrijk: Fietsroute langs de Middellandse zee (2)
Individuele reis van 2-3 weken over kleine wegen en "voie verts" van Girona tot Menton

Vanaf Girona fiets je via Figueres (bekend van het Salvador Dali museum met 1500 van zijn kunstwerken in 's werelds grootste surrealistische gebouw) over een lage Pyreneeën pas naar Frankrijk. In Frankrijk fiets je deels langs de Middellandse Zee, deels door het binnenland van de Languedoc en de Provence naar Menton aan de grens van de Italiaanse Bloemenriviera.

In Frankrijk doe je mooie oude steden als Narbonne, Bèziers, Montpellier, Arles en Aix en Provence aan, evenals ook vele plaatsen aan de Côte d'Azur (o.a. Monaco, Nice, Cannes, Fréjus). En je komt door vele fraaie dorpjes. De route voert vooral over kleine binnenwegen, fietspaden en de zogeheten "Voie Verts" (fietsroutes over oude jaagpaden langs kanalen en over voormalige spoortracés). Stukken kust worden afgewisseld met routes door het binnenland langs het Canal du Midi, langs wijngaarden, bossen en over de roodgekleurde heuvels van het Massif L'Esterel met mooie uitzichten op de zee. Het grootste deel van de route is vlak, al moet er langs de kust van tijd tot tijd wel een heuveltje worden overgestoken. Alleen in de Pyreneeën, door het Massif de Saint Baume voorbij Aix en Provence en door het Massif de L'Esterel moet echt geklommen worden, maar nooit heel lang of heel steil.

Prijs vanaf

€ 399

Let op

Prijs vanaf is EXCLUSIEF heen- en terugreis

De route

Etappe 1: Girona naar Figueres (45 km, 392 m stijgen, 410 m dalen)
Route door een licht heuvelachtig binnenland met afwisselend bossen, akkers, weides en kleine dorpjes naar Figueres, de geboorte- en laatste rustplaats van de surrealistische schilder Salvador Dalí.

Etappe 2: Figueres naar Sorède (56 km, 680 m stijgen, 635 m dalen)
Je steekt de Pyreneeën over via de lage Col Le Perthus (285 m hoog) naar Frankrijk, waar je verder fietst door fraaie, oude dorpjes aan de voet van de bergen.

Etappe 3: Sorède naar Leucate (61 km, 88 m stijgen, 134 m dalen)
De Pyreneeën verdwijnen langzaam achter je op deze vrijwel vlakke en niet hele lange route, zodat je ruim de tijd hebt om te genieten op terrasjes en stranden in één van de diverse badplaatsen. Je kunt overnachten in het mooie dorpje Leucate.

Etappe 4: Leucate naar Narbonne (42 km, 82 m stijgen, 105 m dalen)
Een korte etappe, zodat je tijd hebt om ‘s middags in Narbonne te kunnen ronddwalen. Onderweg fiets je eerst tussen wijngaarden over hele kleine weggetjes, deels omzoomd door muurtjes van gestapelde stenen, vervolgens tussen lagune's om langs het Canal de la Robine Narbonne binnen te komen.

Etappe 5: Narbonne naar Agde (83 km, 198 m stijgen, 198 m dalen)
Vandaag maak je een slinger door de Languedoc over de (onverharde) voie verts langs het Canal de la Robine en het beroemde Canal du Midi. Je passert indrukwekkende sluiscomplexen en vele dorpjes met een ruime keus aan horeca en mooie overnachtingsmogelijkheden. Je klimt even door de oude Romeinse stad Béziers en eindigt weer aan de kust. Voor wie liever verhard fietst is er een parallele route die wat ruimer om het Canal du Midi slingert.

Etappe 6: Agde naar Montpellier (67 km, 128 m stijgen, 108 m dalen)
Na 2 dagen door het binnenland kun je vandaag weer volop genieten van de zeelucht en lekker zwemmen in de Middellandse Zee. Op het semi-eiland Sète kun je heerlijk lunchen. De etappe eindigt in Montpellier, maar je kunt er ook voor kiezen om te overnachten aan de kust ten zuiden van de stad.

Etappe 7: Montpellier naar Arles (92 km, 173 m stijgen, 193 m dalen)
De langste etappe, maar wel vrijwel vlak, gaat naar oude Romeinse stad Arles. Je fietst eerst nog langs de zee, maar na Aigues Mortes doorkruis je het mondingsgebied van de Rhône met diverse lagunes en moerassen.

Etappe 8: Arles naar Aix en Provence (85 km, 726 m stijgen, 539 m dalen)
Vandaag fiets je langs de grillige en kale rotsen van de heuvels van de Parc Natural Régional des Alpilles en de resten van een Romeins aquaduct (Barbegal) over kleine wegen via Salon-de-Provence naar de stad Aix-en-Provence. Langzaam maar zeker moet je wat meer klimmen en dalen. Aix en Provence is een mooie stad voor een rustdag.

Etappe 9: Aix en Provence naar La Roquebrussanne (71 km, 1366 m stijgen, 1185 m dalen)
De zwaarste etappe van deze reis, althans wat betreft het totaal aantal te overwinnen hoogtemeters. Na 2 langere klimmen (maar die niet heel steil zijn - het zwaarste stuk is een klim van 7 km met een gemiddelde stijging van 5,5%) kom je op het plateau van Sainte-Baume op een hoogte van 700 m en fiets je langs een impossante 500 m hoge rotswand. Je fietst over fietspaden en rustige weggetjes door een kalkgebergte begroeid met pijnbomen. Na een lange afdaling en nog een klim (2,5 km à 5%) kun je bijkomen in het dorpje La Roquebrussanne met een paar fijne overnachtingsmogelijkheden. Wil je een minder zware dag, kun je ook al overnachten in een dorpje of in een klooster op het plateau van Sainte-Baume.

Etappe 10: La Roquebrussanne naar Cavalaire-sur-Mer (82 km, 587 m stijgen, 956 m dalen)
Je begint met een lange, geleidelijke afdaling naar de Middellandse Zee. De laatste 20 km fiets je heerlijk rustig boven de zee over een voormalige spoorbaan. Cavalaire-sur-Mer, is net als de andere stadjes langs de zee op deze etappe, relatief rustig in vergelijking met de grotere en bekendere steden langs de Côte d'Azur die je tegenkomt op de komende etappes en dus prima geschikt voor een relaxt rustdagje bij een mooi strand. Een leuk uitje voor de rustdag is een fietstochtje naar Kaap Lardier en de stranden er rond om heen.

Etappe 11: Cavalaire-sur-Mer naar Saint-Raphael (58 km, 411 m stijgen, 406 m dalen)
Vandaag fiets je vrijwel de hele dag dicht langs de kust. Alleen in het begin moet je een flinke heuvel over om in St. Tropez te geraken. Na 20 km heb je vrijwel al het klimwerk gehad. Na St. Tropez fiets je vooral door een aanschakeling van kustplaatjes en zullen de wegen een stuk drukker zijn. Je eindigt bij de havens van Fréjus en Saint-Raphael en het lange tussenliggende strand en boulevard, waar je lekker uit eten kunt gaan.

Etappe 12: Saint-Raphael naar Cagnes-sur-Mer (62 km, 657 m stijgen, 662 m dalen)
Deze etappe begin je met een tocht (deels onverhard) door het bijzonder mooie Massif de L'Esterel. Smalle weggetjes (grotendeels autovrij) tussen roodbruine rotsen, tussen pijnbomen en brem en steeds fraaie uitzichten op de azuurblauwe zee. De 2e helft van deze etappe is totaal anders: je fietst dan over vlakke wegen langs de boulevards en stranden van Cannes en Antibes naar Cagnes sur Mer. Dit is een mooi dorpje, net even buiten de drukte van Nice en je vindt er mooie overnachtingsmogelijkheden en restaurants pal langs het strand.

Etappe 13: Cagnes-sur-Mer naar Menton (42 km, 526 m stijgen, 525 m dalen)
Mocht je niet meteen naar het viegveld van Nice hoeven voor de terugreis, dan kun je doorfietsen langs de zee door Nice en Monaco naar Menton. Bij dit grensplaatje, ook wel de Parel van Frankrijk genoemd, stopt de Franse Riviera en gaat deze over in de Italiaanse Bloemenriviera. De route door de steden gaat voornamelijk over fietspaden. Voorbij Nice fiets je over kleine weggetjes langs de spoorlijn en veelal direct langs de zee. Menton heeft aangenaam micro-klimaat met veel citroenbomen. Het is een mooi stadje om je reis rustig af te sluiten. Je kunt eventueel de trein nemen om terug te gaan naar Nice (en het vliegveld).

Heb je meer tijd, kun je vanuit Menton verder fietsen langs de Bloemenriviera in Italie. Deze route is nog in ontwikkeling bij ons, informeer eventueel naar de mogelijkheden.

Omschrijving

In het fietsrouteboekje staan aanbevelingen voor overnachtingen in hotels en in Chambres d'Hôtes (Bed and Breakfasts). Niet alleen in de voorgestelde etappe plaatsen, maar ook onderweg, zodat je, afhankelijk van de omstandigheden en je conditie ook andere dagindelingen kunt maken. Je kunt ook gaan kamperen, maar gezien de enorme keus aan campings worden die niet expliciet vermeld. Indien gewenst kun je een GPS bestand met de campings langs de route van ons ontvangen.

In tegenstelling tot de meeste andere van onze fietsrouteboekjes staan er in het boekje van deze reis geen gedetailleerde routebeschrijvingen en routekaartjes. Gezien de grote dichtheid aan wegen en (fiets)paden en de keuze voor kleine weggetjes in plaats van saaie doorgaande routes zou zo'n gedetailleerde aanpak zo'n dik boekwerk opleveren dat je meer stilstaat dan fietst. We raden daarom aan deze route met behulp een GPS toestel (of eventueel met de routes op je smartphone) te fietsen. Heb je geen GPS toestel, dan kun je er ook eentje van ons huren waarin de hele reis, inclusief digitale kaarten al kant en klaar in staat. In het boekje staan wel overzichtskaartjes (met hoogteprofiel) van de etappes met de overnachtingsmogelijkheden langs de route + gedetailleerde kaartjes van de etappeplaatsen inclusief de overnachtingsadressen en restaurant tips. Bij het fietsrouteboekje leveren we dus gedetailleerde GPS tracks van de route met waypoints van de overnachtingsmogelijkheden en andere tips. Indien gewenst leveren we er Michelin kaarten op schaal 1:150.000 bij waar de route ook ingetekend staat, zodat je een goed globaal beeld hebt en gemakkelijk even (tijdelijk) een andere route kunt kiezen.

Toelichting prijs

Prijs (2018): vanaf € 399 p.p. op basis van een boeking van 2 personen

Inclusief:

 • Transfer (inclusief fietsen) van luchthaven Gerona naar de accommodatie in Gerona
 • Twee overnachtingen met ontbijt in centraal gelegen Hotel te Gerona (bij aankomst)
 • Fietsroute boekje met overzichtskaartjes, hoogteprofielen en detailkaartjes van de etappes plaatsen. Op de kaartjes staan ook de overnachtingsmogelijkheden aangegeven. Verder worden de accommodaties beschreven, inclusief prijzen en contact gegevens. Verder vermelden we enige toeristische en "uit eten" tips.
  NB Het is expliciet de bedoeling om deze route m.b.v. een GPS toestel (of smartphone met die mogelijkheid) te fietsen.
 • Gedetailleerde GPS tracks van alle etappes (inclusief alternatieve routes) en waypoints van de beschreven overnachtingsmogelijkheden en restaurants en andere toeristische tips.
 • Indien gewenst, ook een GPS bestand met de campings langs de route.
 • Handleidingen om zelf kaartmateriaal en de GPS data te kunnen installeren op je PC/Mac en je GPS toestel.
 • Een overnachting met ontbijt in centraal gelegen accommodatie in Menton (laatste nacht voor je vliegtuig terug gaat)
 • Een transfer (inclusief fietsen) naar de luchthaven van Nice

Exclusief:

 • Heen- en terugvlucht. Bij boekingen vanaf 2018 leveren we geen vliegtickets meer voor je, al mag je ons wel benaderen voor een algemeen advies.
 • 4 Michelin kaarten (schaal 1:150.000) met (indien geweenst) de route ingetekend op de kaart.
  Meerprijs: € 50 Of je koopt ze voor ongeveer € 40 zelf in de (internet)winkel.
 • GPS verhuur (Garmin Etrex Touch 35 inclusief stuurbevestiging) met voorgeinstalleerde kaarten, routes en waypoints inclusief bedieningshandleiding. Prijs: € 75,- voor 1 t/m 3 weken, of € 100 vanaf 4 weken. Tevens € 10 verzendkosten voor aangetekend versturen. Borg voor GPS: € 200
 • Één-persoons toeslag € 250

Opties:

 • Achterwege laten van 1 overnachting, korting € 90 (zowel bij 1 als bij 2 personen)

 

Beste reisperiode

Voor- en najaar (half maart t/m mei, september en oktober). In de zomerperiode is het te druk op de wegen langs de kust en zijn de meeste accommodaties vol.

Heenreis

Met Transavia rechtstreeks naar Girona/Gerona vanaf Schiphol en Rotterdam, met Ryan Air vanaf Eindhoven.

 

Terugreis

Met Transavia rechtstreeks vanaf Nice naar Schiphol of Eindhoven.

Accommodaties

De eerste twee overnachtingen met ontbijt in Girona/Gerona zijn inbegrepen, evenals de laatste overnachting in Menton. De overige overnachtingen kies je zelf aan de hand van de lijst met accommodaties of campings.

boekdezereis offerteaanvragen belmeterug

Laatst bijgewerkt:

maandag, 26 maart 2018
  VvKR